IAEA kuulutas laupäeval, et Iraan ei täida tuumarelva leviku piiramise lepingut ning lepingu rohke rikkumise tõttu on tekkinud tugev kahtlus, et Iraan on ehitamas tuumarelva, teatab The Telegraph.

Venemaa, Hiina ja mitme arengumaa tugeva vastuseisu tõttu loobuti siiski otsusest saata Iraan kohe ÜRO julgeolekunõukogusse sanktsioonide kehtestamiseks.

Iraani välisminister Manucher Mottaki teatas sellest hoolimata, et tegemist on „illegaalse, ebaloogilise ja poliitiliselt motiveeritud” otsusega.

Mottaki teatas, et Iraan ei loobu eales oma õigusest arendada igakülgselt tuumatehnoloogiat ning et riigil pole mingit kohustust täita lepingu lisaprotokolli.

Lisaprotokolli kohaselt on Iraan võtnud endale vabatahtlikult kohustuse lubada inspekteerida oma tuumaobjekte. Protokolli pole veel ratifitseeritud.

Samas ütles Mottaki, et Teheran ei soovi „läbirääkimiste teed sulgeda”.

Läbirääkimistel euroliidu kolmiku Suurbritannia, Saksamaa ja Prantsusmaaga leppis Iraan eelmisel aastal kokku külmutada uraani rikastamise ja plutooniumi ümbertöötlemise protsessid. Need protsessid võimaldavad toota tuumarelva, kuid neid on võimalik kasutada ka tsiviilotstarbel.

Iraan kinnitab, et soovib arendada vaid tsiviilotstarbelist tuumatehnoloogiat, kuid USA ja Euroopa riigid on veendunud, et Teheran soovib salaja tuumaarsenali luua.

Augustis otsustas Iraan taas jätkata uraani rikastamist, rikkudes seega kokkulepet eurooplastega.

Iraan võib otsustada reageeringuna nädalavahetusel IAEA-s tehtud otsusele jätkata täies mahus oma tuumategevust, saata vaatlejad välja ja karistada vastaseid naftatarnete piiramisega.

Samas ei osalenud Iraani toetajad Hiina, India ja mitmed teised riigid üldse hääletusel, mis võib tähendada, et nad ei pruugi astuda Iraani kaitseks välja ega blokeerida ka sanktsioone julgeolekunõukogus.