Lääne luureagentuuride teatel soovib Teheran teada täpselt IAEA inspektorite tööplaane ja seda, kui detailselt on agentuur kursis Iraani tuumaprogrammi kõige salajasemate osadega, teatab The Telegraph.

Iraani väitel tegeleb ta tuumavõimsuse arendamisega vaid rahumeelsel eesmärgil, Lääne valitsused on veendunud, et Teheran on loomas tuumarelvade arsenali.

IAEA infiltreerumisoperatsiooni juhib Iraani parlamendi energeetikakomitee endine esimees Hosein Afarideh. Mehel on väidetavalt tihedad sidemed Iraani luureorganitega.

Lisaks on Afaridehi ja tema kolmemehelise meeskonna ülesanne hoolitseda selle eest, et Iraani tuumaprogrammi paljastavad detailid ei satuks IAEA või võõrriikide luurete käsutusse.

Iraanlastel õnnestus IAEA-d ja maailma aastakümneid oma tuumaprogrammi osas lollitada, hiljem on neil pikka aega õnnestunud maha vaikida mitmete tähtsate tuumarajatiste olemasolu. Teheran oli alles kolme aasta eest sunnitud vastumeelselt tunnistama rea tippsalajaste tuumaobjektide olemasolu, peale seda, kui riigist põgenenud dissidendid avalikustasid detailides Teherani programmi ulatuse.

Iraan on liitunud tuumaleviku piiramise lepinguga, mille kohaselt võib riik arendada tsiviilotstarbelist tuumaprogrammi kuid ei tohi teha tuumapommi. Paraku on tehnoloogia üks ja sama.

Lääne luure usub, et Iraan kasutab ära oma ligipääsu IAEA struktuuridele, et peilida välja selle inspekteerimise protseduure, nii on Teheranil agentuuri inspektorite eest oma saladusi lihtsam varjata.