Ühtlasi õrritas Ahmadinedžad rahvusvahelist üldsust, öeldes, et ei usu ÜRO julgeolekunõukogu suutlikkusse kehtestada Iraani-vastaseid sanktsioone, teatab Fox News.

Ahmadinedžad kritiseeris taas Iisraeli, öeldes, et tegemist on “võltsrežiimiga”, mis ei suuda edasi eksisteerida. Iraani president on varem ähvardanud Iisraeli hävitada. Ta lükkas tagasi ka võimaluse, nagu oleks Iraanil ja USA-l võimalik pidada otseläbirääkimisi Iraagi tuleviku üle.

Ahmadinedžadi sõnul võib Iraan lahkuda ÜRO tuumajärelvalveorganisatsiooni IAEA liikmete seast, kui liikmelisus toob riigile rohkem kahju kui kasu. See tähendab sisuliselt tuumarelva leviku piiramise leppest lahti ütlemist.

ÜRO julgeolekunõukogu on seadnud selle nädala reede tähtajaks, mil Iraan peab lõpetama oma uraani rikastamise programmi. Rikastatud uraan on vajalik tuumapommi tegemiseks. Iraani presidendi sõnul pole riigil mingit kava oma uraaniprogrammi peatada.

IAEA ja julgeolekunõukogu riigid on seisukohal, et Iraan rikub tuumarelva leviku piiramise lepet, mis lubab küll arendada tsiviilotstarbelist tuumaprogrammi, kuid keelab tuumarelva loomise. Tehnoloogia on mõlemal puhul sisuliselt sama. Iraan on lükanud süüdistused tuumarelva loomisest tagasi.

“Mida on 30-aastane liikmelisus selles agentuuris meile andnud,” küsis Ahmadinedžad oma esinemises. Tema sõnul on Teheran täitnud kõiki lepingu nõudmisi, kuid ütles: “Kui me näeme, et nad rikuvad meie õigusi või ei taha leppida meie õigustega, noh, siis me mõtleme ümber.”