Iraan väidab, et tema tuumaprogramm on tsiviilotstarbeline, kuid rahvusvaheline üldsus seda ei usu. ÜRO julgeolekunõukogu võttis hiljuti vastu avalduse, milles nõuti, et Iraan lõpetaks oma uraani rikastamise hiljemalt 28. aprilliks, teatab Fox News.

Ahmadinejad hoiatas Läänt, et see ei üritaks jõuga sundida Iraani loobuma oma uraani rikastamise programmist, kuna see põhjustaks “igavese vihkamise iraanlaste südameis”.

ÜRO aatomijärelevalveagentuuri IAEA juht Mohamed ElBaradei külastab kolmapäeval Iraani, üritades vastasseisu leevendada. Teherani võimude teade on ilmselge katse panna ElBaradei tuumaprogrammi osas fakti ette. Iraani endine president Hashemi Rafsanjani ütleski juba, et uraani rikastamisega seoses on ElBaradei nüüd silmitsi “uue olukorraga”.

Valge Maja teatas, et Iraani tegevus uraani rikastamisel näitab “Iraani liikumist vales suunas”. Briti välisministeerium avaldas teate, milles korrati ÜRO üleskutset peatada uraani rikastamine ning hoiatati, et kui Iraan jätkab oma tegevust, siis peab julgeolekunõukogu “teema uuesti üle vaatama”.

Iraani teisipäevane teade ei tähenda veel, et riik suudab kohe tuumapommi valmistada. Siiani on Teheranil õnnestunud käivitada kõigest 164 tsentrifuugi, mis rikastamisprotsessi läbi viivad. Täisvõimsusel rikastamise jaoks on tarvis aga tuhandeid tsentrifuuge.

Samas on tegu keerulise ning peene protsessiga ning isegi väikesemõõduline rikastamine märgib suurt läbimurret. Iraani tuumaprogrammi juht on lubanud, et aasta lõpuks käivitatakse vähemalt 3000 tsentrifuugi.

“Kuulutan sellel ajaloolisel hetkel, et kõigevägevama jumala õnnistusel on meie teadlaste pingutuse tulemusel täidetud laboris tuumatsükkel ning noored teadlased tootsid pühapäeval rikastatud uraani, mis on vajalik tuumajaama jaoks,” teatas Ahmadinejad riigitelevisioonis. “Kuulutan ametlikult, et Iraan on liitunud tuumaklubi riikidega.”

IAEA teatel on kokku 31 riiki, kus juba töötab või plaanitakse käivitada tuumajaamasid.

Iraani tuumaprogrammi juht asepresident Gholamreza Aghazadeh teatas, et riik on tootnud 110 tonni uraani gaasi, mida saab nüüd tsentrifuugidesse pumbata, et rikastatud uraani toota. Eelmisel aastal tunnistas Iraan, et ta on tootnud 60 tonni uraani gaasi. ÜRO tuumaeksperdi David Albrighti sõnul piisab sellest 20 tuumapommi valmistamiseks.