Parlamendi otsus järgneb ÜRO julgeolekunõukogu otsusele kehtestada Iraani vastu piiratud sanktsioonid seoses Teherani ebaseadusliku tuumaprogrammiga, teatab Fox News.

Julgeolekunõukogu otsustas kehtestada nõrgad sanktsioonid, kuna Iraan pole lõpetanud tuumapommi tegemiseks vajaliku uraani rikastamist.

Parlamendi otsus annab valitsusele vabad käed otsustada, kas lahkuda IAEA-st kohe või jääda esialgu organisatsiooni liikmeks ning üritada pidada läbirääkimisi Teheranile soodsate järeleandmiste saavutamiseks. Vaatlejate sõnul on tegu sammuga IAEA-st lahkumiseks.

Otsuse langetamiseks moodustati spetsiaalne komitee, mis töötab välja soovitused valitsusele. Ühtlasi andis parlament valitsusele käsu „kiirendada riigi rahumeelset tuumaprogrammi”.

Iraani lahkumisel IAEA-st kaob tal kohustus lubada ÜRO inspektoreid oma tuumaobjektidele, lisaks kaob siis riigil ka siduv kohustus hoiduda tuumarelva loomisest.

Seaduseelnõu poolt hääletas 203 saadikust 161, eelnõud toetas ka valitsus. Seaduse vastu oli 15 saadikut ning sama palju jättis hääletamata, tegemist oli kas reformimeelsete või mõõdukate konservatiividega.

Seaduseelnõu sai juba heakskiidu riigi Islamiseaduste Järelvalvenõukogult, mis koosneb radikaalsetest islamiklerikaalidest. Iraani presidendil Mahmud Ahmadinedžadil on nüüd kaks nädalat aega seadus välja kuulutada.