Samal ajal alustas ÜRO julgeolekunõukogu arutelusid sanktsioonide karmistamiseks Iraani vastu, kuna Teheran pole täitnud ÜRO nõuet lõpetada tuumapommi tegemiseks vajalik uraani rikastamine, teatab The Telegraph.

Julgeolekunõukogu detsembris vastu võetud resolutsiooni kohaselt oleks Iraan pidanud selle nädala kolmapäevaks uraani rikastamise täielikult lõpetama. Iraan on aga vastupidi hoopis suurendanud oma uraani rikastamisprotsessi.

Ahmadinedžad, kes on varem korduvalt teatanud, et Teheran ei kavatse ÜRO resolutsioonidest välja teha, keris omalt poolt pingeid veel juurdegi. „Tingimused, mis nad läbirääkimisteks seavad, võtavad meilt meie õigused ära,” kuulutas ta. „Meie pole kunagi otsinud vastasseisu ja pinget. Me oleme alati pooldanud dialoogi, aga dialoogi ausatel tingimustel.”

Ahmadinedžadi sõnul poleks uraani rikastamine Iraanile „mingi probleem”, kuid „õiglus nõuab, et need, kes tahavad meiega kõneleda, seiskavad oma tuumaprogrammid ka. Siis saame me pidada dialoogi ausas õhkkonnas.”

USA on välistanud otsekõnelused Iraaniga enne, kui Teheran lõpetab uraani rikastamise.

ÜRO aatomiagentuuri juht Mohamed ElBaradei sõnul on oodata, et Iraan eirab talle antud tähtaega. Baradei sõnul on Teheran umbes poole aasta kaugusel võimest asuda uraani rikastama tööstusvõimsusega. See tähendab, et tuumapommi valmistamine võtab omakorda veel samuti vaid kuud.