"Nende reaktsioon on liialdatud ja poliitiliselt motiveeritud nagu varasematelgi aastatel," ütles tuumasaadik Ali Asghar Soltanieh uudisteagentuurile ISNA BNS-i vahendusel.

Ta kommenteeris Lääne reaktsiooni IAEA esmaspäevasele teatele, et Iraan on on alustanud kuni 20 protsendini rikastatud uraani tootmist Fordo kütuserikastustehases - Teheranist edelasse jäävates mägedes asuvas kindlustatud maa-aluses rajatises.

USA ütles IAEA teate peale, et sellega rikub Iraan oma tuumakohustusi senisest veelgi enam, Suurbritannia nimetas sammu provokatiivseks ja Prantsusmaa ütles, et tegemist on "rahvusvaheliste seaduste eriti ränga rikkumisega".

Soltaniehi sõnul on Fordo rikastustehase olemasolu teada juba kaks aastat ja selle tegevust hästi dokumenteeritud. Ta rõhutas, et IAEA-le anti 24 tundi aega tehasesse kaamerate paigaldamiseks ja tuumainspektoritele anti võimalus tuumatöid kontrollida.

Saadik kordas Iraani võimude kinnitust, et Fordos toodetavat 20-protsendist uraani kasutatakse Teherani teadusreaktoris "rahumeelsetel ja humaansetel eesmärkidel".