Iraani välisministeeriumi esindaja Hamid Reza Asefi teatas ühtlasi, et riik ei muretse võimaluse pärast sattuda ÜRO poolt kehtestatud sanktsioonide alla, teatab CNN.

„Kuigi me usume, et Iraani kaasus ÜRO julgeolekunõukogus oleks seadusetu ja poliitiliselt motiveeritud, kui nad ükspäev saadavadki Iraani ÜRO-sse, ei ole me vähimalgi määral mures,” teatas Asefi.

Nõndanimetatud EL suur kolmik Suurbritannia, Saksamaa ja Prantsusmaa, tegid eelmisel nädalal omapoolsed pakkumised meelitamaks Iraani loobuma tuumaprogrammi nende osade arendamisest, mis võimaldavad luua tuumarelva. Muu hulgas pakkusid eurooplased majandusabi, julgeolekualast koostööd ning suhete parandamist diplomaatiliselt.

Eurooplased kutsusid teisipäevaks kokku ÜRO tuumajärelvalve agentuuri IAEA nõukogu erakorralise istungi Iraani teemat arutama.

Eurooplased soovitavad IAEA-l saata Iraani küsimus ÜRO julgeolekunõukogusse, juhul, kui riik murrab lahti ÜRO relvainspektorite plommid.

Iraani välisministri Kamal Kharrazi sõnul on euroliidu pakkumine väärtusetu.

Saksa kantsler Gerhard Schröder ütles, et kui Teheran loobub läbirääkimistel pakutust riskib ta majandussanktsioonidega. Schröder nentis siiski, et: „ma ei usu, et keegi mõtleb praegusel hetkel sõjalisest vastasseisust.”