IAEA direktor Mohammed el Baradei esitatud raportis märgitakse, et kuigi mõnedes küsimustes on Iraani käitumine paranenud, on “silmapaistvad teemad” ikka lahendamata, teatab CNN.

Eelkõige on Iraani uraanirikastamistegevus IAEA tähelepanu keskmes. Samas ei ole agentuur suutnud pakkuda välja midagi konkreetset, on vaid kutsunud Iraani üles “vabatahtlike sammudega” tõestama endale võetud kohustuste täitmist. Lisaks on el Baradei kutsunud Iraani üles “maksimaalsele läbipaistvusele” oma tuumaprogrammis.

Iraani parlament võttis pühapäeval vastu resolutsiooni, mis kohustas valitsust jätkama riigi tuumaprogrammi. Samas väidab Iraan järjekindlalt, et tegemist on rahuotstarbelise programmiga ning eesmärgiks on vaid elektri tootmine.

Põhja-Korea on omalt poolt peatanud igasuguse koostöö IAEA-ga ning saatis 2002. aasta detsembris kõik vaatlejad riigist välja. Seetõttu ei saa agentuur anda mingit kinnitatud informatsiooni riigi tuumaprogrammi ulatusest.

Põhja-Korea väidab, et vajab tuumarelva enda kaitseks. Kuna riik on loobunud tuumatehnoloogia piiramise raamlepetest, siis ei ole neil endi sõnul mingit pistmist IAEA raportiga.

Põhja-Korea nõuab otseläbirääkimisi Washingtoniga, kuid USA soovib läbirääkimistesse kaasata ka naaberriigid, kellel on suurem mõju Pyongyangile, eelkõige Hiinat.

el Baradei avaldas lootust, et kuuepoolsed läbirääkimised Põhja-Korea tuumaprogrammi üle võiksid võimalikult pea jätkuda ja tulemust anda. Paraku teatas Põhjua-Korea eelmisel nädalal, et ei näe võimalust läbirääkimisi jätkata.

IAEA on ÜRO allorganisatsioon, mille ülesandeks on tuumatehnoloogia leviku kontroll riikides, kes on liitunud vastava ÜRO raamlepinguga.