Indoneesia president Susilo Bambang Yudhoyono teatas oktoobris, et kaalub tõsiselt pealinna Jakartast ära viimist, vahendab Helsingin Sanomat.

Ajalehe Jakarta Globe teatel on põhjuseks pealinna liiklusummikud, õhusaaste, üleujutused ja maavärinaoht.

Pealinna üleviimine oleks ka regionaalpoliitiliselt tähtis. Uus pealinn asutataks Indoneesia saarestiku keskmele lähemale. Sellest lõikaksid kasu arengus maha jäänud riigi idaosad.

Iraanis hakati pealinna kolimisest rohkem rääkima siis, kui maavärin tappis 2003. aastal Bami linnas kümneid tuhandeid inimesi.

12 miljoni elanikuga pealinn Teheran asub maavärinaohtlikus piirkonnas, hoiatavad seismoloogid. Probleemiks on ka õhusaaste ja liikluskaos.

Eelmisel aastal teatas Iraani juhtkond, et kaalub uue pealinna asutamist. Selleks sobiks püha Qomi linna ja Delijani vaheline ala. Seal pole maa värisenud paar tuhat aastat. Ka poliitiliselt oleks ala pealinnale sobiv.

Liberaalses kultuurilinnas Teheranis keeb pidevalt, kui konservatiivne islamivalitsus püüab ühiskonnale päitseid pähe panna. Püha linn Qom on aga Iraani islamikonservatiivide keskus. Selle naabruses poleks vaja meeleavaldajaid karta.