Tanker, mille pardal oli 23 meeskonnaliiget, sh vähemalt üks Läti kodanik, hõivati strateegiliselt ülioluliseks transporditeeks peetavas Hormuzi väinas, mis eraldab Araabia poolsaart Iraanist.

Tanker Stena Impero, mis kuulub Rootsi ettevõttele Stena Bulki, hõivati revolutsioonilise kaardiväe teatel seetõttu, et see hoidis kõrvale merendusreeglite järgimisest. Ühendust ei ole alusega olnud võimalik saada alates selle hõivamisest.

Operatsiooni käigus peeti ajakirjanduse teatel kinni ka Libeeria lipu all seilav tanker MV Mesdar, mis oli teel Hiinast Saudi Araabiasse ja mille omanikuks on Briti firma Norbulk Shipping UK.

Ööl vastu tänast teatas omanikfirma, et tankeril lubati oma teekonda siiski jätkata. „Ühendus aluse ja selle kapteniga on taastatud ning tema kinnitusel relvastatud mehi enam laeval ei ole. Alus saab vabalt oma teekonda jätkata,“ sõnas Norbulk Shipping UK eestkõneleja.

Ka naftatanker Stena Impero oli teel Saudi Araabiasse.

Suurbritannia välisminister Jeremy Hunt ütles öösel pärast valitsuse kriisinõupidamist Cobra, et naftatankerite hõivamine rahvusvahelisel Pärsia lahel on vastuvõetamatu ega jää ka omapoolse vastuseta.

"Oleme äärmiselt mures aluste hõivamise pärast," tõdes ta.