Lääne luureagentuuride andmetel võeti maha üle 7000 puu, mis olid ühe salajase tuumaobjekti lähedal saanud saastatud rikastatud uraaniga, teatab The Telegraph.

Teherani äärelinna suur park asub kohe Lavizani tuumarajatise lähedal.

Esmaspäeval esineb ÜRO aatomiagentuuri IAEA juht Mohammed ElBaradei eeldatavasti hävitava raportiga Iraani tuumaprogrammi osas, teatades, et Teheran ei ole täitnud endale võetud kohustusi tuumaleviku takistamise lepinguga.

Iraan väidab kindlalt, et tema tuumaprogramm on vaid tsiviilotstarbeline ning seda rahvusvahelised lepingud lubaks. IAEA, USA ning Euroopa riigid on aga veendunud, et Iraan valmistab tuumarelva ning seda lepingud ei luba.

ElBaradei teatab IAEA nõukogule, et ta ei saa kinnitada, nagu oleks Iraani tuumaprogramm “täiesti rahumeelne”. Raportis süüdistatakse Teherani “läbipaistvuse” puudumises oma tuumaprogrammi osas.

Lavizani tuumaobjekt on üks murettekitavamaid Iraani tuumaprogrammis. IAEA sai kompleksist teada alles 2003. aastal, mil Läände põgenenud dissidendid selle paljastasid. Israeli luure andmetel töötati just seal välja Iraani neli tuumalõhkepea prototüüpi. Lääne ekspertide arvates ehitati kompleks meelega linna, et muuta selle pommitamine keerulisemaks ning ohvriterohkemaks.

Ennem, kui IAEA kompleksi aga uurida jõudis, hävitas Teheran selle maatasa, eemaldades viisteist sentimeetrit maapindagi objekti ümbrusest. Hoolimata sellest leidsid vaatlejad ümbruskonna puudes erakordselt palju rikastatud uraani jälgi ning kavatsesid jätkata mõõtmisi. Iraan aga võttis selle peale puud maha.