“Iraan ei kavatse kunagi likvideerida oma tuumaasutusi. See ei tule kõne allagi,” ütles Hussein Mousavian CNN-i andmetel.

Vaid mõni päev tagasi lubas Iraan vähemalt ajutiselt peatada oma uraani rikastamise programmi.

USA usub, et Iraan valmistab energiatootmise varjus tegelikult tuumarelva ning president George W. Bush on öelnud, et ta ei lase sellel juhtuda.

Iraani välisminister Kamal Kharrazi teatas esmaspäeval, et riik ei ole veel tootnud rikastatud uraani ning on kokkuleppel Euroopa riikidega oma uraaniprogrammi peatanud.

Mousavian teatas aga kolmapäeval, et USA-l ei ole õigust öelda, et Iraan soovib tuumarelva.

Sel nädalal toimub IAEA istung, kus Iraani küsimus on arutusel. USA soovib Iraani tuumaküsimust tõstatada ÜRO julgeolekunõukogus, kuid ilmselt nii Venemaa kui Hiina blokeeriks USA soovitud karmi resolutsiooni vastuvõtmise.

Eurooplased omalt poolt on välja pakkunud kompromissi, mille järgi Iraan võtab endale kohustuse mitte jätkata uraani rikastamist ja lubab jätkuvaid IAEA inspektsioone. Washingtoni arvates pole selline sõnastus piisavalt tõhus.

USA tahab, et IAEA otsuses oleks olemas automaatne mehhanism, mis võimaldab Iraani teema suunata julgeolekunõukogusse, kui Iraan taasalustab uraani rikastamist.

Eksperdid usuvad, et Iraanil on juba kogus rikastatud uraani.

Iraani välisminister ütles, et riik kardab USA rünnakut sealsete tuumaobjektide vastu, kuid soovitas Washingtonil mitte tegutseda ilma usaldusväärsete allikateta. Tegemist oli torkega USA käitumise kohta enne Iraagi sõda, mil ameeriklased samuti väitsid, et Iraagis on tuuamprogrammid. Siiani midagi sellist ei ole leitud.