Washington omaltpoolt hoiatas, et Iraanil on juba praegu piisavalt tuumamaterjale, et valmistada kuni kümme tuumapommi, teatab Fox News.

Iraani esindaja IAEA juures Ali Asghar Soltanieh teatas, et “USA-l on jõud tekitada kahju ja valu, aga USA ise on samuti tundlik kahju ja valu suhtes. Seega, kui USA soovib valida selle tee, laske pall mängu.”

Vastastikused süüdistused peegeldavad kasvavat pinget rahvusvahelises olukorras seoses Iraani tuumaprogrammiga. ÜRO aatomijärelevalveagentuur IAEA otsustas kolmapäeva õhtul, et Iraani küsimus läheb ÜRO julgeolekunõukogusse. IAEA koosolekul ilmnesid ka selged vastuolud USA ja Venemaa lähenemises, Venemaa on vastu Washingtoni soovile asuda Teherani vastu kehtestama sanktsioone.

IAEA juht Mohamed ElBaradei ütles aga, et teema minek julgeolekunõukogusse on vaid diplomaatilise protsessi areng. ElBaradei väljendas ka arvamust, et USA võiks üritada Iraaniga otse läbirääkimisi pidada.

IAEA saatis Iraani küsimuse julgeolekunõukogusse juba veebruaris, kuid seadis kuu ajalise viivitusperioodi juhuks, kui vahepeale õnnestub leida mingi kompromiss. Kolmapäeval kohtusid julgeolekunõukogu viie alalise riigi USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Hiina ja Venemaa esindajad esimest korda, et Iraani teemat arutada.

Pole siiski kuigi tõenäoline, et julgeolekunõukogu mingi tõsiseltvõetava tegevusega välja tuleb, kuna vetot omavad Hiina ja Venemaa on Iraaniga lähedases energia- ja kaitsealases koostöös.

Vene väliminister Sergei Lavrov teatas kolmapäeval, et ta ei toeta sanktsioone, sõjalise sekkumise välistas aga täielikult.

Iraan väidab, et tema tuumaprogramm on rahumeelne ja mõeldud vaid elektri tootmiseks, aina rohkem riike on aga veendunud, et tegelikult toodab Teheran tuumapommi.

USA esindaja IAEA-s Gregory Schulte ütles, et Iraan on juba tootnud 85 tonni uraani gaasi, mis rikastamise järel võimaldab umbes 10 tuumapommi ehitamist.

Prantsusmaa, Saksamaa ja Suurbritannia hoiatasid aga, et see, mida teatakse Iraani rikastamisprogrammist võib olla vaid jäämäe tipp.