Suurem osa Bagdadi kesklinna poode oli veel kinni, aga riigiteenistujad kogunesid administratiivhoonete ümbrusse, et välja selgitada, millal nad võivad jälle tööle tulla ja kust palka saab.

“Ameeriklased käskisid meil teisipäeval tagasi tulla,” ütles üks naine Bagdadi linnavalitsuse ees, mida valvavad USA sõdurid.

Maja ei saanud USA õhurünnakutes kuigi tõsiselt kannatada, mida ei saa aga öelda enamiku teiste administratiivhoonete kohta, mida Saddam Husseini režiimi langemise järel tõsiselt rüüstati ja põletati.

Saadouni tänaval asuva energiaameti büroo uksel pandi kirja inimeste nimesid ja seniseid ameteid. “Direktor käskis mul üles tööletulijate nimed, et me saaksime tööga alustada,” seletas Souheil Mohammed.

Hassan Mustafa nimeline töötaja ütles, et pani igaks juhuks nime kirja, et ehk saab aprillikuu eest palka. Ta loodab saada seda dollarites. Ta rääkis, et USA juhitava koalitsiooni raadio üleskutse tagasi tööle minna levis suust suhu koos uudisega, et 2,5 miljonile riigiteenistujale makstakse palka USA-s konfiskeeritud Iraagi pangaarvete rahast, mis olevat juba Ameerika lennukitega Bagdadi toimetatud.

Vaatamata üksikutele linnas kostvatele plahvatustele paistis julgeolekuolukord laupäeval Bagdadis tunduvalt parem kui nädala eest.

Bussid olid rahvast täis ja Bagdadi kesklinna liiklusummikute läbimiseks kulus tubli tund, kuigi liikluspolitseinikud on juba tööle tulnud.

Viie miljoni elanikuga Bagdadi kesklinnas ja teistes linnaosades olid lahti peamiselt toidupoed, teemajad ja juuksuritöökojad. Rüüstajate ja vandaalide hirmus eelistati kaubelda kõnniteel.

“Tulin just oma suveniiripoodi kontrollima” ütles Ali Hassan. “Ma ei tee veel lahti. Ma ei usu, et ostjaid tuleks kuigi palju, risk ei ole seda väärt.”

Bagdadi suurimal toiduturul Shorjah’l oli tuhandeid inimesi ja käis kibe kauplemine.

“Peaaegu normaalne,” ütles üks kaupmees ja lisas, et turg oli avatud kogu sõja aja, aga pärast USA vägede sissetungi jäi kauplemine loiuks.