Mõnedel hinnangutel on Bagdadist lõunas paiknevatest massihaudadest leitud kuni 15.000 surnukeha. Oletatavasti on valdavalt tegu 1991. aasta Lahesõja järel puhkenud šiiitide ülestõusu mahasurumise käigus tapetutega.

Sajad mehed ja naised tuhnisid hiljuti Mahawili linna lähedal avastatud matmispaigas, lootes leida kadunuks jäänud omaste surnukehi. Kohalike elanike ja USA sõdurite hinnangul võib selles matmispaigas oli umbes 3000 laipa.

Vabatahtlikud jõudsid osa säilmetest koos laipade juurest leitud ID-kaartide ja isiklike asjadega kottidesse panna, kuid iraaklaste tegevuse tõttu matmispaigas läksid inimõigusekspertide hinnangul kaduma nii mõnedki Iraagi režiimi süüd osutavad tõendid.

“Ühendriigid ei ole toonud siia ainsatki kohtueksperti,” kurtis Peter Bouckaert organisatsioon Human Rights Watch.

“Nurjumises on süüdi USA ja koalitsiooniväed. Enamus inimesi lahkub vastust saamata. See on hoop püüetele kurjategijaid kohtu ette tuua,” lisas ta.

Kohalik elanik Rafid al-Hussain aga ütles: “Tõendid on siin. Kõik teavad, et Saddam Hussein on kurjategija.”

Paljud iraaklased leidsid sündmuspaigal kinnituse oma halvimatele kartustele. Matmispaigas on hunnikus pealuud ja kondid, kõikjal vedeleb riideräbalaid. Venna ID-kaardi leidnud naine nuttis lohutamatult.

“Meile on öeldud, et välja on kaevatud umbes 2.600 laipa, aga meile on ka öeldud, et piirkonnas võib olla 10.000 laipa,” lausus USA merejalaväekapten David Romley.

“Kõik tahavad teada, mis siin juhtus. Kõik tahavad surnukehi tuvastada,” lisas ta.

Isikutuvastamise protsessi muudab keeruliseks asjaolu, et iga iraaklane, kes mõne omakse jäänused leiab, viib need ruttu minema, et islamitavade kohaselt veel enne päikseloojangut korralikult maha matta.

Endine opositsioonirühmitus Iraagi Rahvuskongress ütles teisipäeval, et tõenäoliselt on Bagdadist lõunasse jäävasse piirkonda maetud 15.000 inimest.