Iraagi vahevalitsus on palunud ÜRO peasekretäril Kofi Annanil lõpetada toit-nafta-vastu-fondide kasutamise. Muu hulgas ei soovi nad, et seda raha kasutataks ÜRO sisejuurdluse läbiviimiseks sellesama fondi kuritarvituste kohta, teatab Fox News.

Annan on eraldanud fondist 30 miljonit dollarit, et Paul Volcker viiks läbi uurimise selle programmi kuritarvitamiste kohta.

Paralleelselt USA kongressi poolt läbi viidud uurimine on selgitanud, et Saddam Husseinil õnnestus ajavahemikus 1996 kuni võimult kukutamiseni varastada üle 20 miljardi dollari, mida ta kasutas ärimeeste ja diplomaatide ülesostmiseks Venemaal, Prantsusmaal ja Araabia maades. Peale selle ostis ta selle raha eest keelatud relvi.

Iraagi esindajad ÜRO-s saatsid julgeolekunõukogule kirja, milles palusid katkestada väljamaksed ikka veel ÜRO kontrollitava fondi rahast, kuna selle raha edasine kulutamine ÜRO poolt oleks „iraaklaste ohvrikstegemine teist korda”.

Ühtlasi rõhutati kirjas, et olemasolevast rahast peaks iga viimane dollar minema Iraagi ülesehitamiseks, mitte ÜRO bürokraatia tarvis.

Derek Baldwin, kes lühikest aega töötas Volckeri uurimiskomisjonis ütles, et iraaklastel on täielik õigus oma raha tagasi saada. Baldwin loobus Volckeri komisjoni heaks töötamast, kuna tema sõnul venitati protsessi.

„Loomulikult rahastatakse selle rahaga, mis Saddami poolt fondist varastati, praegu mässulisi. Riik on täis relvi, mis osteti selle fondi rahaga. Tohutud summad sularaha, mis sealt välja peteti, läksid samuti mässulistele,” ütles Baldwin.

ÜRO leiab, et 30 miljonit, mis uurimise peale kavatsetakse kulutada, on igati õigustatud kulutus.