Lähis-Ida eksperdi Gareth Stansfieldi kirjutatud raport on trööstitu.

Stansfieldi arvates muutub Iraagi lagunemine üha tõenäolisemaks. Paljudes kohtades on Iraagi valitsus võimetu, kuna rivaalitsevad rühmitused võitlevad kohaliku ülemvõimu pärast. Iraagis ei käi mitte üks, vaid palju kodusõdasid kus terve hulk organisatsioone püüdlevad võimu.

Selleks, et Iraagi poliitilist protsessi stabiliseerida, tuleks sellesse kaasata mõjukas šiiitide liider Moqtada al-Sadr.

USA ja Inglismaa peaksid oluliselt muutma oma taktikat ning konsulteerima rohkem Iraagi naabritega, kel oleksid paremad võimalused mõjutada riigi olukorda positiivsemas suunas. Samas kritiseeritakse Saudi-Araabiat, Türgit ja Iraani riigisisesesse võimuvõitlusse sekkumise eest.

Inglismaa välisministeerium kommenteeris Chatham House’i raportit, öeldes, et ehkki julgeolekualane olukord Iraagis on sünge, varieerud see sõltuvalt paigast. „Enamik mässluliste rünnakuid on keskendunud nelja Iraagi provintsi kaheksateistkümnest, kus elab vähem kui 42% rahvastikust,“ teatas välisministeeriumi esindaja.

Iraagis toimuvat arutavad täna Washingtonis Inglismaa ametist lahkuv peaminister Tony Blair ja USA president George Bush.

USA ja Iraani diplomaadid omakorda kohtuvad Iraagi julgeoleku teemalisteks aruteludeks 28. mail.