Arvukad inimröövid, millest enamus korraldatakse lunaraha saamiseks, mitte aga poliitilistel motiividel, õõnestavad Iraagi riigivõimu, tsiteeris telekanal ARD Saksa välisluure juhti August Hanningit.

“BND presidendi arvates on Iraak ristteel. Riik kas suudetakse stabiliseerida või seal puhkeb kaos, aastaid vältav kodusõda nagu Liibanonis,” ütles Hanning teleintervjuus.

“Me oleme näinud viimastel aastatel, veelgi tugevamalt viimastel kuudel sellistes kohtades nagu Iraak, et organiseeritud kuritegelikud grupid ja islamiterroristide rühmitused on tihedalt seotud,” lausus Hanning.

Luurejuhi sõnul on enamus pantvangivõtjaist 20-aastates töötud mehed.

“On ka poliitiliselt motiveeritud inimrööve, kuid enamus, meie hinnangul 65 protsenti, on kriminaalsed, lihtsalt raha saamiseks,” lisas Hanning, märkides, et rühmitused tegelevad ka omavahel pantvangide vahetamisega.

“Pantvangide võtmine õõnestab riigivõimu ja hävitab lõpuks majanduse,” hoiatas Hanning.

BND andmetel on alates tänavu aprillist röövitud Iraagis 240 inimest. Ohvrid on 33 riigist. Pooled neist olid naabermaadest ning töötasid veokijuhtide või tehnikutena.

Paljud rööviti ja vabastati ilma avalikkuse tähelepanuta. BND andmetel on 140 pantvangi vabastatud, 40 tapetud ja 60 jäänud kadunuks.