“Basra piirkonna õhutõrje tulistas alla lennuki, mis viibis luuremissioonil Iraagi õhuruumis,” ütles armee pressiesindaja Iraagi uudisteagentuurile INA.

“See oli moodne lennuk, mida ameeriklased kasutasid Jugoslaavia-agressiooni ajal,” lausus ta ja lisas, et lennuk sisenes Iraagi õhuruumi Kuveidi poolt. Ametnik ei öelnud, kas tegu oli piloodiga või mehitamata lennukiga.

USA kaitseministeeriumi ametnik ütles, et üks Ühendriikide õhujõudude mehitamata luurelennuk ei naasnud missioonilt Lõuna-Iraagi kohal, ilmselt tulistas Iraagi õhutõrje selle alla.

“Kõik meie mehitatud lennukid on arvel,” ütles Pentagoni pressiesindaja armeemajor Timothy Blair. Ta ei kinnitanud ka mehitamata luurelennuki kaotust, kuid üks kaitseametnik ütles, et lennuk Predator ei tulnud missioonilt tagasi ja on ilmselt alla tulistatud.

INA andmetel sisaldas lennuk kõrgtehnoloogilist aparatuuri ja kukkus alla Lõuna-Iraagis Basra linna lähedal, Bagdadist 550 km lõunas.

Iraagi infoministeeriumi ametnike sõnul ootavad nad kaitseministeeriumilt videolinti, millel on näha allakukkunud lennuki vrakk. Niipea kui materjal kätte saadakse, näidatakse seda televisioonis.

USA ja Briti lennukid kontrollivad lennukeelutsooni Põhja- ja Lõuna-Iraagi kohal, kus neid aeg-ajalt tabavad rünnakud Iraagi õhutõrjepatareidest.

Keelutsoonid rajati 1991. aastal, et kaitsta sealseid kurde ja šiiite Iraagi armee rünnakute eest. Ükski patrull-lennukite piloot ei ole surma saanud.