Eelmisel aastal peaministri kohalt tagasi astunud Mahathir ütles, et praegune olukord Iraagis meenutab kodusõda ning selleks, et riik läheks üle demokraatiale, tuuakse ohvriks suur hulk inimesi.

“Ei saa öelda, et olukord riigis oleks praegu parem kui siis, kui Iraak ei olnud demokraatlik,” ütles Mahathir Singapuris kohtumisel äri-, poliitiliste ja diplomaatiliste ringkondade esindajatega.

“Õigustatakse inimeste tapmist, näljutamist ja ilmajätmist ravimitest, sest nende surm aitab kaasa demokraatia jaluleseadmisele,” ütles endine peaminister.

Mahathir lisas, et ta oli enne Iraagi sõda rääkinud Briti peaministri Tony Blairiga ning soovitanud talle sõjale alternatiive.

“Ütlesin talle: vaadake, Süüria diktaator Hafez al-Assad suri lõpuks ja tema poeg on hoopis mõistlikum mees. Ent Blair vastas, et Saddam Hussein on liiga noor ega sure veel niipea,” ütles Mahathir.

Mahathir pakkus poliitiliste muutuste esilekutsumiseks välja hulga teisi meetodeid.

“Võimalusi on erinevaid. Üks neist on poliitiline mõrv,” ütles ekspeaminister. “Teine võimalus on paluda oma välisriigist sõbral ebasoovitav juht kõrvaldada.”