Neli kütuseautot sooritasid Põhja-Iraagis Mosuli lähedal koordineeritud rünnaku Yazidi ususekti vastu. Suitsiiditerroristid õhkisid kütuseautod Süüria piiri lähedal asuvates külades ning see on ohvriterohkemaid intsidente neli aastat kestnud Iraagi sõja jooksul.

Sunniidi äärmuslased peavad Yazidi usuvähemuse liikmeid uskmatuteks. Ususekti vastu tegutses neli enesetaputerroristi, kes õhkisid kütuseautod Kahtaniya, al-Jazeera ja Tal Uzairi külades. Külad asuvad umbes 75 kilomeetri kaugusele Mosuli linnast, mis on sunniiitidest islamivõitlejate tugipunkt.

Lähedal asuva Sinjari linna ametnike sõnul sõitsid terroristid autodega rahvarohketesse äripiirkondadesse, tehes maatasa terved kvartalid ning põhjustades tulekahjud, mis väljusid kontrolli alt.

Al-Qaida esindusrühmitus Iraagi Islamiriik hoiatas möödunud nädalal, et rünnak on vältimatu, kuna Yazidi sekti liikmed on „islamivastased”.

Yazidid on peamiselt etnilised kurdid, kes on elanud Mosuli lähedal sajandeid. Nende kogukonnad on veel Süürias, Türgis, Gruusias ja Rumeenias. Nende usk on segu iidsetest ja praegu elus olevatest religioonidest, mis toetuvad zoroastrismile ja Mithra kultuse elementidele. Kuid nii kristlased kui moslemid on pidanud Yazidi sekti liikmeid saatanakummaradajateks.

Saddam Hussein režiimi ajal aeti paljud yazidi perekonnad oma suguvõsade maadelt välja ning nad olid brutaalsete rünnakute ohvrid. Pärast režiimi langemist on yazidi kogukondade saatus olnud samavõrd ebakindel.

Iraagis röövisid mässulised täna veel naftaministri asetäitja. Surma on saanud ka viis USA sõdurit, kes hukkusid helikopteriõnnetuses.

Eile õhkis suitsiiditerrorist Iraagi lähistel tähtsa silla. See plahvatus surmas kahkesa inimest ning seiskas ühendustee Bagdadi ja põhjaprovintside vahel.