Ibrahimi võtsid kinni Iraagi sõdurid USA vägede toetusel, surmates lahingus umbes 70 ja arreteerides 80 tema toetajat, kes püüdsid endise režiimi kõrget ametnikku kaitsta, märkis ministeerium.

Iraagi riigiminister Wael Abdul al-Latif ütles Reutersile, et “75- kuni 90-protsendilise kindlusega” on tabatud mees Ibrahim.

Latif märkis, et vahistatu kannatab leukeemia käes. Ibrahimi sellisest haigusest räägiti juba pikemat aega.

USA armee ei ole ameeriklaste osalemist Ibrahimi kinnivõtmisel kinnitanud.

USA armee väitel osales Ibrahim pärast Saddami režiimi kukutamist ameeriklaste vastu suunatud rünnakute otseses organiseerimises ja rahastamises. Tema tabamise eest oli välja pandud preemia 10 miljonit dollarit ning ta kuulus Iraagi 55 kõige tagaotsitavama isiku hulka. Tagaotsitavate fotodega kaardipakis oli ta risti kuningas.

Uudis Ibrahimi tabamisest levis Bagdadis kiiresti ning mitmes šiiamoslemite rajoonis tulistati rõõmust õhku.

Ibrahim oli Revolutsioonilises väejuhatuses Saddami järel tähtsuselt teisel ametikohal. Ta vastutas Iraagi põhjaosa eest, kui Saddami režiim kasutas 1988. aastal Halabja linnas keemiarelva, tappes tuhandeid kurde.

Saddam ja Ibrahim olid tuttavad ligi neli aastakümmet. Nad kavandasid üheskoos 1968. aasta riigipöörde, mis tõi Bagdadis võimule Baathi partei.

Ibrahim oli sellest ajast üks Saddami tähtsamaid abilisi ning usaldusisik. Tema tütar oli lühiajaliselt abielus Saddami vanima poja Udayga.

Ibrahim sündis 1942. aastal Tikriti lähedal, tema isa oli jäämüüja.