Jack Straw ütles BBC Today programmile, et „kuna väide tuleb ajakirjast Lancet, siis me uurime seda väga suure tähelepanuga.”

Straw seadis siiski peenetundeliselt kahtluse alla Lanceti väidete usaldusväärsuse, vahendab BBC. Ta ütles: „Tegemist on siiski hinnanguga, mis põhineb oluliselt teistsugusel meetodil kui hukkunute arvu hindamine harilikult— täpsemini: teadaolevate hukkunute arvu põhjal peale nende surma.”

Meditsiiniajakiri Lancet avaldas ameerika ja iraagi teadlaste uuringu, mille käigus küsitleti ligi tuhandet iraaklast. Küsitluses uuriti vägivaldsete surmade hulka küsitleja tutvusringis enne ja pärast sõda ning surma põhjuseid. Tulemuste põhjal arvutati välja võimalike hukkunute arv kokku.

Muu hulgas tegid teadlased küsitluse põhjal järelduse, et Iraagis on pärast sõja puhkemist 58 korda suurem tõenäosus vägivaldset surma surra kui Saddami ajal. Üleüldine risk surma saada on uuringu väitel suurenenud poolteist korda.

Vägivald on uuringu väitel asendanud haigused ja südamerabandused peamiste surma põhjustajatena.

USA ega Suurbritannia pole kunagi avaldanud ametlikke andmeid, kui palju iraaklasi on sõja käigus hukkunud. Üldiselt peetakse selleks numbriks 15 000. Eri hinnangud on siiani hukkunute arvu paigutanud vahemikku 10 000 kuni 37 000.