Liikmesriikide suursaadikud jõudsid NATO peakorteris Brüsselis kokkuleppele, lahendades Prantsusmaa ja teiste riikide tõstatatud mure, et suurem sõjaline kohaolek viib alliansi tagaukse kaudu Iraagi lahinguväljadele.

“NATO suursaadikud leppisid täna kokku poliitilistes suundades, et edendada NATO abi Iraagi valitsusele sealsete julgeolekujõudude väljaõpetamisel,” ütles alliansi esindaja James Appathurai ajakirjanikele. “Meil on väga hea meel, et see samm astuti.”

Appathurai rõhutas, et NATO missioon Iraagis on seotud ainult väljaõppega ning alliansil ei ole otsest lahingrolli. Missioon on allutatud NATO-le, kuid turvalise tegevuse tagamiseks saadakse abi USA juhitud rahvusvahelistelt jõududelt.

USA suursaadik NATO-s Nicholas Burns ütles, et tegemist on “alliansi jaoks märkimisväärse sammuga”, millega NATO sõjaline kohaolek Iraagis suureneb praeguselt 40 isikult umbes 300-ni.

“USA tunneb uhkust, et võtab koos oma liitlastega ette missiooni laiendamise Iraagis,” ütles Burns avalduses, lisades, et Washington on valmis operatsiooni edu tagamiseks pakkuma “märkimisväärset rahalist abi ja teisi ressursse”.

Sõjaväeakadeemia loodetakse asutada veel sel aastal ning seal hakkab õpetama mõnisada inimest, kellele lisanduvad veel turvajad.

NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer on lubanud, et Iraagi julgeolekujõudude väljaõpetamine algab niipea kui võimalik.

NATO akadeemias keskendutakse Iraagi keskastme ja kõrgemate sõjaväelaste koolitamisele, et aidata neil võidelda vägivalla vastu kogu riigis ning tagada valimiste õigeaegne toimumine tuleva aasta jaanuaris.

NATO liikmed peavad esitama laiendatud väljaõppekeskuse tegevusplaani ja üksikasjad 9. oktoobril kogunevale Põhja-Atlandi Nõukogule, mis on alliansi tähtsaim otsuseid langetav organ.

Kõik küsimused tuleb lahendada selliselt, et NATO kaitseministrid saaksid anda missioonile rohelise tee oma mitteametlikul kohtumisel 13.-14. oktoobrini Rumeenias, ütlesid diplomaadid.