Selle aasta jaanuaris toimunud valimistel kandsid julgeolekutagamise põhirolli USA ja liitlasväed, iraaklased täitsid abirolli, nüüd on vastupidi, teatab The Telegraph.

Kindralmajor Ibrahim Khalaf, kes koordineerib referendumi turvalisust nn Sunni kolmnurgas, ütles, et ameeriklased on küll neid nõustanud, kuid kogu operatsiooni juhivad iraaklased.

Eelmisel kuul said USA kindralid kongressis tugeva kriitika osaliseks, kui selgus, et võitlusvõimeliste üksuste arv Iraagis kahanes kolmelt ühele.

Alates septembri algusest on USA väed korraldanud rea ulatuslikke sõjalisi operatsioone Süüria piiri äärsetest linnadest terroristide välja tõrjumiseks.

Anbari provintsis toimus vähemalt neli suurrünnakut ja tapeti sadu mässulisi. Ka mujal riigis on haarangute käigus konfiskeeritud relvi ja lõhkeainet.

Vahistatud on mitmeid valimisjaoskondade töötajaid, keda kahtlustatakse seotuses terroristidega, valimisjaoskondade ümber on ehitatud ajutised betoontõkked enesetapu autopommide vastu.

Valimisjaoskondades on väljas politseinikud, keda peetakse nõrgemaks kui sõjaväge. Politseinike ridadesse on imbunud ka palju terroriste.

Linnades on Iraagi sõjavägi seadnud sisse kontrollpunktid. Meed peaksid takistama terroristide jõudmist valimisjaoskondadeni.

Sunniitide aladel prognoositakse kõrget valimisaktiivsust. Kui kaks kolmandikku elanikkonnast kolmes provintsis hääletab põhiseaduse vastu, ei hakka see kehtima. Sunniidid on valdavalt konstitutsiooni vastu.