Kuna šiiitide ühendnimekiri ei saavutanud absoluutset enamust, tuleb Iraagis moodustada koalitsioonivalitsus. Teisele kohale tulnud kurdide nimekiri on endale juba nõudnud presidendi kohta, teatab CNN.

Kurdi parteide ühendnimekiri on nimetanud presidendikandidaadiks Jalal Talabani. Talabani on Kurdi patriootliku uniooni liider ning kuulus Iraagi valitsusnõukogusse, mis tegutses pärast Saddami kukutamist kuni praeguse vahevalitsuse ametisse asumiseni juuni lõpul.

Praegune välisminister — samuti kurd — Hoshyar Zebari, ütles, et oodata on läbirääkimiste maratoni.

Šiiite esindanud Iraagi ühendliidu nimekirja esindaja, rahvuslik julgeolekunõunik Mowaffak al-Rubaie ütles, et tegemist on rahvusliku leppimise valitsuse moodustamisega. “Me ei raiska aeg, et haarata kaasa kõiki kogukondi — sunniite, šiiite, araablasi, kurde, assüürialasi. Tegemist tuleb kõige rohkem kaasava ja kindlasti kõige paremini esindatud valitsusega Iraagi ajaloos.”

Ühendliidu nimekirja liige, eksiilis tegutsenud CIA kaastöötaja Ahmed Chalabi üritab saada peaministri ametit.

Teine kandidaat peaministri kohale, praegune finantsminister Adel Abdul Mahdi ütles, et Talabani kandidatuur presidendi kohale on “julgustav”.

Esialgsete valimistulemuste kohaselt saavutas peamine šiiitide nimekiri 275-kohalises parlamendis 130 kohta, kurdide nimekiri 70 kohta ja peaminister Ayad Allawi Iraagi nimekiri 40 kohta. Tegemist oli proportsionaalsete valimistega nimekirjade alusel.

Uus rahvusassamblee valib presidendi ning kaks asepresidenti, need kolm meest omakorda nimetavad peaministri kandidaadi. Assamblee peab 15. augustiks koostama uue põhiseaduse, mis peaks 15. oktoobril minema rahvahääletusele. Aasta lõpul peaks toimuma uued valimised.