Kaks USA kongressi liiget teatasid kolmapäeval peetud pressikonverentsil, et äsja avaldatud ja siiani salastatud dokumentide põhjal oli Iraagil enne sõda massihävitusrelvi (MHR), teatab Fox News.

Vabariiklik senaator Rick Santorum ütles, et USA või liitlasvägede sõdurid on alates 2003. aasta kevadest leidnud üle 500 laskemoonaühiku sinepigaasi või sariiniga. “Hoolimata pingutustest leida ja hävitada Iraagi sõjaeelsed keemilise relva laskemoona varud on laetud ja laadimata Lahesõja eelsed keemiarelvad hinnanguliselt jätkuvalt alles,” luges Santorum Pentagonile alluva luureüksuse raportist.

Raport hoiatab, et keemiarelvad omavad liitlasvägedele Iraagis jätkuvat ohtu. “Moona sees oleva aine puhtus sõltub paljudest faktoritest, kaasa arvatud tootmisprotsessist, võimalikest lisadest ja säilitustingimustest. Kuigi ained lagunevad aja jooksul, on keemilise sõja ained jätkuvalt ohtlikud ja potentsiaalselt eluohtlikud,” seisab dokumendis.

Kongressi esindajatekoja luurekomisjoni esimees vabariiklane Pete Hoekstra ütles, et avalikustatud dokument kinnitab massihävitusrelvade olemasolu Iraagis. “See näitab, et relvi on leitud, neid on veelgi ja et Iraak ei olnud MHR-vaba tsoon,” ütles Hoekstra.

Leitud relvad on arvatavasti valmistatud enne 1991. aastat ega ole seega kinnituseks, et Iraak jätkas massihävitusrelvade programme 1990-ndatel. Samas tõestavad nad, et Saddam Hussein valetas, kui ta kinnitas, et kõik MHR-id on hävitatud. Samuti näitab see, et relvainspektorid ei olnud suutelised peidetud relvi leidma.

Luure raport koostati juba aprillis kuid avalikustati alles nüüd. USA välisministeeriumi esindaja sõnul ei ole leitud relvadega tegemist siiski võimekusega, mis oleks võrreldav enne Lahesõja-eelse perioodiga. Ametniku sõnul ei anna leitud relvad tunnistust sellest, et Iraak taastas peale 1991. aastat oma relvaprogrammid. “Need ei ole need MHR-id, mida meie ja ülejäänud maailm uskus Iraagil olevat ja need pole need relvad, mille pärast me sõtta läksime,” ütles ametnik.

Samas tõstatab see küsimusi relvainspektsioonide kohta ning annab aimu Saddami Husseini kavadest. Lisaks väidetakse äsjases luureraportis, et Iraak müüs oma massihävitusrelvi rahvusvahelisel mustal turul.