International Republican Institute intervjueeris rohkem kui 2000 iraaklast kõigist usu ja etnilistest gruppidest ning leidis, et peaminister Allawi jääb alla usurühmitustest välja kasvanud parteidele, kirjutab Washington Post.

45 protsenti küsitletutest arvab, et riik liigub vales suunas. 41 protsenti usub, et Iraak on õigel teel.

Allawi valitsuse toetus oli juulikuus ametisse astudes 62 protsenti, oktoobri algul oli see langenud 43-le.

USA ja ta liitlaste jaoks on kahtlemata ebameeldiv ka see, et 33 protsenti iraaklastest süüdistab riigis valitsevas segaduses liitlasi ning 32 protsenti välisterroriste. Kõigest kaheksa protsenti usub, et julgeolekuprobleemid on Saddami aegse režiimi käsilaste süü.

Samas ei usu kaks kolmandikku iraaklasi kodusõja puhkemist. Kõigest 22 protsenti elanikest ütles, et nad on isiklikult viimase aasta jooksul kannatanud vägivalla, lähedase surma või majandusliku kaotuse tõttu.

„Me kinnitasime iseendale ja kõigile teistele, et peale vahevalitsuse tulekut lähevad asjad paremaks, tegelikult läks vastupidi,” ütles üks kongressi ametnik.

Positiivseks võib siiski lugeda seda, et 85 protsenti iraaklasi soovib osaleda jaanuari lõppu plaanitud valimistel.

Kõige populaarsemad isikud on iraaklaste hulgas tuntud usujuhid, kes on poliitikasse läinud. Enamik selliseid parteisid saab otsest toetust Iraanist.

Iraagi peaminister oli tuntuim poliitik, kuid temaga sama populaarne on radikaalne mässaja Moqdada al-Sadr vastavalt 47 ja 46 protsendise toetusega.

Samas jätsid küsitlejad oma uurimusest välja praeguse Iraagi sunniidist presidendi ja tema partei, mis moonutab tulemust ilmselt tuntavalt.

President Bush on öelnud, et ta oleks pettunud, kui vabad valimised tooks Iraagis võimule islamistliku valitsuse, kuid USA austaks igasugust valimistulemust. „Kui inimesed nii otsustavad, siis nii on,” ütles Bush.