Eliitväeosad kohtasid Islamiriigi võitlejate minimaalset vastupanu. Viimased paiknevad ümber linna läänepoolsesse äärde, teatasid Iraagi armee esindajad AFP-le.

„Terrorismivastane teenistus ja kiirreageerimisjõud võtsid tagasi valitsuskompleksi Fallujah’ kesklinnas,“ teatas operatsiooni üldjuht, kindralleitnant Abdulwahab al-Saadi AFP-le.

Sama kinnitas ka Iraagi föderaalpolitsei ülem Raed Shaker Jawdat: „Linna peamise maamärgi, valitsuskompleksi vabastamine sümboliseerib riigivõimu taastamist.“

Iraagi valitsus kaotas kontrolli Fallujah’ üle 2014. aastal.

„See operatsioon viidi läbi Daeshi-poolse vähese vastupanuga,“ ütles Saadi. „Daesh põgeneb massiliselt läände, mis seletab vastupanu puudumist. Neist on jäänud ainult taskud ja me jahime neid.“

Julgeolekuametnike sõnul õnnestus paljudel Islamiriigi võitlejatel linnast välja lipsata, varjates end põgenevate tsiviilisikute hulgas. Mõnedel juhtudel maksid nad selle eest.

„Tippjuhid on enamasti läinud ning need, kes linna kaitsma jäid, ei ole nende parimad võitlejad, mis seletab nende esitust,“ ütles anonüümseks jäänud julgeolekuametnik.

Alates operatsiooni algusest on kodudest põgenenud kümned tuhanded tsiviilisikud.