Iraani piiri lähedal asuva Kirkushi laagri esimeste 750 sõduri hulgas on Saddam Husseini laialisaadetud armee endisi liikmeid ja kurdi pešmergavõitlejaid, kes veel viie kuu eest sõdisid vastaspooltel.

“See oli Saddami süü,” ütles 11 aastat sissina võidelnud Abubaker Mohammad. “Nüüd oleme üks pere, araablased ja kurdid koos, ja töötame uue armee, uue Iraagi nimel.”

Saddami 400 000 meheline armee lagunes USA sissetungi järel mõne nädalaga. Osa sõdureid astus sissetungijatega võitlusse ja suri, suurem osa aga põgenes.

Washington otsustas armee ametlikult laiali saata ja palkas USA kompanii Vinnell uusi sõdureid välja õpetama.

Nüüd on esimene 750 meheline pataljon Kirkushis kaheksanädalast esialgset treeningut lõpetamas.

Bagdadi, Basra ja Mosuli värbamiskeskustes on end üles andnud veel 3000 tulevast sõdurit, kes ei hooli väljavaatest, et Saddamile truuks jäänud võitlejad võivad neile koostöö eest okupatsioonivõimudega kätte maksta.

“Mina ei karda. Saddami mehed on läinud ega tule kunagi tagasi. Meie uues armees kindlustame selle,” kuulutas Saman Talabani.

Saddami armee kõrgemaid ohvitsere uude armeesse ei võeta, kuid kaks kolmandikku sõjaväkke astunuist on endised sõdurid.

“Tuleval aastal selleks ajaks tahan ma 27 jalaväepataljoni 35 000 mehega,” ütles USA kindralmajor Paul Eaton, kes juhib Iraagi uue armee moodustamist.