ÜRO tuumakontrolli juht Mohammed el-Baradei teatel näitavad satelliidipildid, et terved hooned on likvideeritud ilma igasuguse ametliku selgituseta, teatab BBC.

ÜRO aatomienergia agentuuri IAEA inspektorid ei leidnud küll käimasolevat tuumaprogrammi Iraagis enne sõda, kuid olid märgistanud ja loetlenud terve rea suletud objekte.

USA ajutine administratsioon ja Iraagi vahevalitsus ei ole informeerinud ÜRO-d nende objektide likvideerimisest, kuigi see on kohustuslik. Samas on nad palunud ÜRO-lt abi demonteeritud tuumaseadmete ja materjalide müümisel.

Pärast sõda ei ole ÜRO inspektoreil võimaldatud Iraagis olevaid objekte kontrollida, kuid satelliitidelt pärit info põhjal on IAEA järeldanud, et sealsed tuumaobjektid on süstemaatiliselt likvideeritud.

el-Baradei saatis ÜRO julgeolekunõukogule kirja, milles hoiatab, et sellise tehnoloogia ja materjali kadumine võib olla tõsiseks ohuks tuumatehnoloogia kontrolli all hoidmisele.

Iraagi päritoluga raketitehnoloogia ongi juba el-Baradei väitel ilmunud rahvusvahelisele turule, kuid tuumatehnoloogia on lihtsalt jäljetult kadunud.

Pärast Iraagi sõda on IAEA aidanud Iraagil puhastada tuumasaastest mürgitatud komplekse. USA on andnud teada kahe tonni uraani kõrvaldamisest kuid vähemalt 550 tonni tuumaaineid on ÜRO andmetel ikka Iraagis.