Maikuus soovitas USA Iraagi võimudel teha Mosuli tammist riiklik prioriteet, kuna võimaliku katastroofilise õnnetuse tulemusena võidaks kaotada „märkimisväärsel hulgal elusid”. Sellest hoolimata ei ole 27 miljonit dollari maksev tammi rekosntrueerimise projekt õieti kuhugi edenenud, kirjutab BBC.

USA järelevalveorganisatsioon Iraagi taastamistööde eripeainspektor (Sigir) ütles, et tammi taastamistöid on härinud halb juhtimine ja võimalikud pettused.

Sigiri leitud vigade seas olid nt vigane konstruktsioon ja sobimatute detailide rakendamine, samuti projektid, mida ei oldud lõpuni viidud hoolimata sellest, et raha nende eest oli täies mahus makstud.

Tamm on olnud probleemiks Iraagi inseneridele alates selle ehitamisest 1984. aastal. See on rajatud vees lahustuvale kipspinnasele, mis põhjustas juba mõni kuu pärast rajamist lekkeid. Asja uurinud spetsialistid kirjeldasid paika „põhjalikult vigasena”.

2006. aasta septembris tuvastas USA armee insenerikorpus, et Tigrise jõel Mosulist ülesvoolu asuv tamm kujutab endast vältimatut riski.

„Tammi vundamendi siseerosiooni mõistes on Mosuli tammi näol tegemist ühe maailma kõige ohtlikuma tammiga,” hoiatas insenerikorpus.

USA vägede juhataja ja saadik Iraagis saatsid 3. mail Iraagi valitsusele kirjas, milles öeldakse, et „Mosuli tammil toimuda võiva katastroofõnnetuse tulemuseks oleks üleujutus Tigrise jõel kuni Bagdadini välja.” Halvima stsenaariumi kohaselt võiks tulemuseks olla 20 meetri kõrgune veelaine Mosulis, mis põhjustaks märkimisväärseid inim- ja varalisi kaotusi.

Kui niisugune asi peaks juhtuma, võib surma saada kuni pool miljonit inimest.

Iraagi võimud aga teatasid, et nad astuvad samme ohu vähendamiseks ja nad ei usu, et on põhjust hädakella lüüa.