USA president George W. Bushile adresseeritud pöördumises öeldakse, et sõda “on alati samm tagasi, demokraatia, arengu ja harmoonia luhtumine: kaotus inimkonna kui terviku jaoks”.

“Ameerika Ühendriikide sõjakas suhtumine Iraagisse on ohuks rahvusvahelisele harmooniale ja rahvusvahelistele seadustele,” lisatakse kirjas.

Läkitusele on alla kirjutanud Guatemala rahuvõitleja Rigoberta Menchu, Briti teadlane Joseph Rotblat, Argentina inimõiguslane Adolfo Perez Esquivel ja Portugali kirjanik Jose Saramago — kõik Nobeli preemia laureaadid.

Lisaks on allakirjutanute hulgas veel USA keeleteadlane ja rahuvõitleja Noam Chomsky, endine UNESCO peadirektor Frederico Mayor Zaragoza ja Prantsuse-Ameerika poliitikateadlane Susan George.

Sõda Iraagi vastu toob niigi rõhutud ja viletsuses inimestele vähimagi kahtluseta veel rohkem surma, viletsust ja meeleheidet, hoiatavad kirjutajad.

“Kas Ühendriikide valitsus tõesti usub, et aitab desinformatsioonikampaaniate ja ennetussõdadega ehitada rahulikumat, õiglasemat, turvalisemat, vabamat ja demokraatlikumat maailma?” küsivad nobelistid.

Allakirjutanud kutsuvad Bushi administratsiooni juurima terrorismi välja maailmas rahu ja arengut edendades, mitte valusa õppetunniga, et üksnes majandushuvid panevad maailma tugevad liikuma ja külvavad vägivalda.