Araabia telekanal Al-Jazeera teatas teisipäeval, et on otsustanud hukkamisvideot mitte näidata, sest see olevat liiga jõhker.

Televisioon näitas aga videolõiku, kus kolme maskis mehe ees põlvitas kinniseotud silmadega bulgaarlane. Mees kandis USA vanglatest tuntud oranži rüüd, mida maailm seostab esmajoones Guantanamo baasis kinni peetavate moslemitega.

“Mul pole sõnu,” ütles Bulgaaria välisminister Solomon Passy hukkamisteadet kommenteerides. Tema asetäitja Gergana Grancharova lisas: “Me kõik nägime neid jõhkraid videostseene. Teade on õige ja vapustav.”

“Rühmitus ähvardas tappa teise (pantvangi) 24 tunni jooksul, kui Iraagi vange ei vabastata,” ütles Al-Jazeera.

Esimese ähvarduse esitas rühmitus juba neljapäeval, lubades bulgaarlased ööpäeva jooksul tappa, kui USA vangi võetud iraaklasi ei vabasta.

Bulgaarial on Iraagis 470 sõdurit, kes paiknevad riigi lõunaosas Kerbalas. Pantvangi võetud mehed olid aga veoautojuhid.

Sofia on püüdnud mõjutada sisse pantvange vabaks laskma, öeldes, et tegu on tavaliste töölistega, kes pole poliitikaga seotud. Mehed vedasid autosid Bulgaariast Põhja-Iraaki Mosulisse.

Valitsusametnikud ei ole öelnud, kumma kahest 27. juunil kadunuks jäänud autojuhist, kas 30-aastase Georgi Lazovi või 32-aastase Ivailo Kepovi, sissid tapsid.

Zarqawi rühmitus on varem võtnud pea maha ühel Ameerika ja ühel Lõuna-Korea pantvangil.

USA väed peavad jordaania päritolu Zarqawit üheks oma põhivastaseks Iraagis ja süüdistavad teda suures osas riigis levivast vägivallast.

Sissid on võtnud pantvangi ka ühe egiptlase ja ähvardavad ta 72 tunni jooksul tappa, kui Saudi Araabia firma, milles ta töötas, Iraagist ei lahku.

Viimastel kuudel hoogustunud pantvangivõtmised on Iraagi ajutisele valitsusele, Washingtonile ja tema liitlastele Iraagis tõsiseks katsumuseks.

Valge Maja manitseb Filipiine mitte järele andma ühe teise sissirühmituse nõuetele oma humanitaarväed Iraagist välja viia.

Vastukäivate andmete tõttu ei ole päriselt selge, kas Manila kavatseb filipiinlasest veokijuhi Angelo de la Cruzi päästmiseks väed ennetähtaegselt koju tuua.

“Meie arvame, et Filipiinide valitsuse otsus viia oma 51 sõdurit ene tähtaega (20. augustit) välja, saadaks terroristidele vale signaali,” ütles Valge Maja pressiesindaja Scott McClellan.

Sissid on aprillist saadik Iraagis vangi võtnud kümneid välismaalasi, et nõuda riikidelt oma vägede väljaviimist. Paljud pantvangid on vabaks lastud, kuid vähemalt kolm on tapetud.