Talabani toetas šiiitide Badr brigaadi hoolimata sunniitide süüdistustest, et relvarühmitus on segatud sunniitide tapmistesse, teatab Fox News.

Sunniidid on nõudnud, et šiiidi üksused tuleb laiali saata, ning väitnud, et üksus teeb koostööd riiklikke julgeolekujõududega, kus domineerivad šiiidid.

Badr brigaad oli riigi suurima šiiitliku partei sõjaline tiib. Partei sõnul pole brigaad enam sõjaline üksus, vaid tegeleb sotsiaalsete ja poliitiliste küsimustega.

Talabani sõnul on Badr ja nende „kurdi vennad” kangelased, kes aitasid vabastada Iraaki.

„Teie, mu vennad marssige edasi, pööramata tähelepanu vaenlaste väidetele, sest teie ja kurdi üksused olete selle riigi ustavad pojad,” ütles Talabani.

Kurdi Peshmerga üksustes arvatakse olevat kokku 100 000 liiget, Badri üksus on oluliselt väiksem. Kui enamikke Iraagi valitsusväliseid relvaüksusi üritatakse desarmeerida, siis Peshmerga kohta see ei kehti, sest nad olid USA sõjaväele oluliseks liitlaseks Iraagi sissetungi ajal.

Sunniidid kritiseerisid Talabanit teravalt. Mõjukas Moslemi Õpetlaste Assotsiatsioon teatas, et president teenib USA huve ja juhib riiki kodusõja poole.

Riigi peaminister Ibrahim al Jaafari ütles, et uues Iraagis pole relvaüksustele mingit kohta ning taolised üksused tuleb allutada politsei või armee stuktuuridele.

Sunniitide liidrid on viimasel ajal andnud mõista, et on valmis liituma poliitilise protsessiga ning soovivad osaleda uue põhiseaduse väljatöötamisel.