Kaks nädalat tagasi arutas Vilniuse ringkonna halduskohus Leedust rahvusvahelise kaitse saanud Iraagi põgenikepere kaebust, mis seisnes selles, et nad ei olnud rahul Leedu migratsiooniameti otsusega, mis andis neile pagulasstaatuse asemel täiendava õiguskaitse, vahendas Leedu Delfi.

Pärast kohtuistungit rääkis perepea ajakirjanikele oma elust Leedus: ei ole tööd, süüa ei jätku. Ta saabus koos oma naise ja kahe lapsega Leetu möödunud detsembri lõpus ning lootis saada pagulasstaatust.

"Ma loodan, et kohus rahuldab meie taotluse ja vaatab otsuse uuesti läbi," ütles perepea. Ta töötab juuksurisalongis ning vastutab pere sissetulekute eest. "Esmalt lubati palgaks 500 eurot, kuid kui ma tööle kohale tulin, mõeldi ümber ja lubati maksta 300 eurot. Korterit pidime üürima 200 euro eest, aga kui kohale saabusime, tuli välja, et see maksab 400 eurot kuus ning selle eest tuli kohe sularahas maksta ning meile ei antud isegi lepingu koopiat," kirjeldas pereisa, ja lisas, et hakkab uut tööd otsima. Kõige tähtsam on, et pere saaks toidetud: tema tütar on 6-aastane ja käib lasteaias, naine on väikelapsega kodus.

Perele eraldatud riigipoolne toetus on 450 eurot. Poole aasta pärast väheneb see summa poole võrra. "Leedus on mul tuttavad ja sõbrad, kes aitavad, tihtipeale saadavad süüa. Siin ma tunnen ennast ohutult. Kui saaksin siin tööl käia, siis miks ma peaksin siit ära sõitma?" sõnas iraaklasest pereisa. Siiski nentis ta, et ei oodanud, et Leedust kaitset saades peab ta silmitsi seisma töö- ja toidupuudusega. "Olukord on mõnevõrra üllatav. Kui otsisime kaitset, märkisin, et tahan minna Leetu, kuid ma ei oodanud, et näiteks isegi lapsed ei saa siit piima ja toitu. Lootsin, et saame rohkem abi," ütles perepea.

Möödunud detsembri keskpaigas võttis Leedu vastu esimese Iraagist Euroopasse saabunud põgenikepere. Põgenikepere kaebas Leedu migratsiooniameti kohtusse. Iraagist pärit perekond ei olnud rahul sellega, et migratsiooniamet väljastas neile täiendava õiguskaitse, kuid mitte pagulasstaatuse. Selle otsuse kaebas perekond edasi kohtusse.

Täiendav õiguskaitse tähendab, et Iraagi perekond saab Leedus elada kaks aastat. Kui selle aja jooksul on olukord Iraagis paranenud, mistõttu ei vajaks perekond enam teises riigis kaitset, võivad nad Iraaki tagasi minna.

Põgenikepere esindajate sõnul lahkusid nad Iraagist religioossetel põhjustel ning soovisid saada pagulasstaatust - see annaks neile alalise elamisõiguse Leedus. Küsimust arutatakse Vilniuse ringkonna halduskohtus.

Lisaks neljaliikmelisele põgenikeperele on Leedu vastu võtnud veel kaks põgenikku Süüriast. Nimelt saabus Leetu kaks noort põgenikku Süüriast, kes ootasid Kreekas ümberpaigutamist.

Leedu on lubanud vastu võtta 1105 põgenikku.