Eelkõige Süüriale mõeldud sõnumis ütles al Jaafari, et teistest riikidest pärit mitte-iraaklased imbuvad üle piiride riiki ning korraldavad seal sabotaaži, teatab Fox News.

Peaminister lubas, et tema valitsus annab parima, et säilitada häid suhteid naabritega, kuid on teatud punane joon, mis ei luba teistel sekkuda riigi siseasjadesse ega lasta üle piiri soovimatuid inimesi.

Al Jaafari esines oma seisukohtadega kohtumisel USA asevälisministri Robert Zoellickiga. Nädala algul lubas peaminister, et kasutab usulise vägivalla levimise vastu “raudset rusikat”.

Zoellick omalt poolt rõhutas samuti, et Iraagi naabrid, eriti Süüria, peavad tegema rohkem piiri ületavate relvaüksuste kinnipidamiseks.

Zoellicki sõnul on rünnakud viimasel ajal läinud eriti jõhkraks, kuna mässulised on kaotamas. „Nad üritasid takistada valimisi, kuid kukkusid läbi. Nad üritasid takistada uue valitsuse moodustamist, kuid kukkusid läbi. Nüüd üritavad nad ajada lõhki Iraagi ühiskonda,” ütles Zoellick. Tema sõnul üritavad mässulised nurjata ülesehitustööd, et inimesed kaotaks lootuse tulevikku.

Al Jaafari alustas reedel kahepäevast visiiti naaberriiki Türgisse, mis on tema esimene välisvisiit peaministrina. Kohtumise peateema on valitsusvastane võitlus.