Ajutise valitsuse peaminister Allawi viibib Washingtonis ajal, mil Iraagis ägenevad päev-päevalt rünnakud koalitsioonivägedele ja neid toetavatele kohalikele võimudele, ning sagenevad pantvangivõtmised.

Allawi kinnitas senati ja esindajatekoja ühisistungil, et Iraaki saadab edu ja et valimised toimuvad “õigeaegselt jaanuaris, sest iraaklased soovivad õigeaegseid valimisi”.

Hoolimata hiljutistest küsitlustest, mis näitasid iraaklaste enamuse soovi, et USA juhitavad väed riigist lahkuks, kinnitas Allawi, et valdav enamus iraaklastest on Saddam Husseini kukutamise eest Ühendriikidele tänulik.

“Teie otsus Iraagi sõtta minna ei olnud kerge, kuid see oli õige,” ütles peaminister ja pälvis marulise aplausi. “Sõnadega pole võimalik väljendada sügavat tänu, mis iraaklaste tulevased põlvkonnad ameeriklastele võlgnevad.”

2003. aasta märtsis alanud Iraagi sõjas on surma saanud üle tuhande ameeriklase ja tuhandeid iraaklasi.

Allawi möönis, et vägivald ilmselt jätkub, kuid maalis kongressiliikmete silme ette hiilgava pildi mässu mahasurumisest Najafis ja Kufas.

Tema sõnul seisab Iraak vastakuti nii omamaiste mässajate kui ülemaailmse terrorismiga, mille laastavad jõud mõnikord liituvad. “Ma võin teile täna öelda, neid ei saada edu,” kuulutas ta.

Iraagis toimunusse kriitilisemalt suhtuvad hääled aga juhivad tähelepanu, et USA väed ja Iraagi võimud on olnud sunnitud jätma Falluja ja mitmed teised linnad mässajate valdusesse.

Allawi kehutas USA juhitavat koalitsiooni kõigele vaatamata kindlaks jääma ja terroristidele mitte järele andma.