AFP andmetel kuulutati pealinnas täna hommikul välja liikumiskeeld, mis tähendas, et elanikele anti korraldus püsida kodus ja tänaval tulemisele võib järgneda karistus. Poeomanikel oli kohalike sõnul keelatud poode lahti hoida ning tänavad suleti betoonplokkidega.

Tegemist oli juba teise korraga sel kuul, mil Iraagi mõjuvõimast šiiavaimulikku Moqtada al-Sadrit järgivad meeleavaldajad tungisid pealinna Rohelisse tsooni, kus asuvad nii välisriikide diplomaatilised esindused kui ka peaminister Haider al-Abadi residents ja parlamendihoone, kuhu meeleavaldajad ka sisenesid, kirjutab FT.

Julgeolekujõud, kes eelmisel korral lubasid meeleavaldajatel rahumeelselt siseneda, avasid sel korral tule ja asusid neid laiali ajama. Meeleavalduse laialiajamiseks kasutati pisargaasi ja paukgranaate, tunnistajate sõnul oli kuulda nii plahvatusi kui ka tulistamist.

Kohalik meedia teatas kümnetest vigastatutest ja mitteametlikel andmetel neljast hukkunust, näidates samal ajal videopilti sündmuskohale kihutavatest kiirabiautodest ja tsoonist tõustvast suitsupilvest. Sotsiaalvõrgustikes levis foto verisest noormehest, keda protestijate poolt minema kanti.

Keskööks oli julgeolekujõududel enda teatel õnnestunud Rohelise tsooni üle „täielik kontroll“ taastada ja pealinn oli rahulik. Nad süüdistasid meeleavaldajaid sõjaväeoperatsioonide ekspluateerimises Fallujah lähedal.

„Meeleavaldajad üritasid Fallujah lahingu eel riiginstitutsioonidesse infiltreeruda ja kaost külvata,“ seisis julgeolekujõudude avalduses.

Peaminister al-Abadi võitleb juba pikemat aega sisemise poliitilise ebastabiilsusega. Valitsusväed jätkavad võitlust Islamiriigiga, samal ajal kui madalate naftahindade tõttu on valitsemas majanduslik kitsikus.

Peaministril on olnud raskusi ilmaliku valitsuse moodustamise ja lokkava korruptsiooni ohjeldamisega. Samuti süüdistavad tuhanded iraaklased valitsust suutmatuses tagada elektri ja puhta joogivee olemasolu.

Valitsusel tuleb tegeleda ka tõsiste julgeolekuküsimustega, kuna pealinna Bagdadi on ainuüski selle nädala jooksul tabanud mitu ohvriterohket autopommiplahvatust, mille eest on võtnud vastutuse Islamiriik.