“Analüüsitulemused kinnitasid, et mürskudest leiti keemilist ainet GB-GF, tsüklosariini,” öeldi Iraagi paljurahvuseliste vägede Poola üksuse avalduses.

“Pole kahtlust, et mürsud on pärit ajavahemikust 1980-88 ja kuuluvad tüüpi, mida kasutati kurdide vastu ja Iraagi-Iraani sõja ajal.”

Poola teatas neljapäeval, et tema sõdurid leidsid juuni lõpus 17 mürsku, mis olid täidetud mingi keemilise ainega. USA eksperdid analüüsisid leitud ainet.

Neljapäeva õhtul kinnitasid USA ametnikud, et mürske uuritakse, kuid lisasid, et vaja on täiendavaid analüüse, kuna esialgsed leiud võivad osutuda ekslikuks. Poola reedest avaldust ei ole ameeriklased kommenteerinud.

“Mõned neist lõhkepeadest olid vanad, aga ei saa välistada, et mõnda oleks veel kasutada saanud,” ütles Poola kaitseminister Jerzy Szmajdzinski raadiojaamale Zet.

Poola vägede peakorterist Babülonis teatati, et mürsud olid ära peidetud ja ühest oli keemilist ainet välja imbunud. Kohalike elanike sõnul olevat tundmatud inimesed pakkunud mürske müüa.

“Kui neid mürske oleks kasutatud näiteks rünnakus Babüloni laagrile, oleks tulemused olnud arvamatud,” ütles Poola Iraagi vägede komandör kindral Mieczyslaw Bieniek.

Iraak on öelnud, et tootis tsüklosariini 1980. aastatel võitluseks Iraaniga, kuid lubas pärast 1991. aasta Lahesõda ÜRO resolutsioonide korraldusel varud hävitada ja tootmise lõpetada.

USA presidendi George W. Bushi üheks põhjenduseks Iraagi vastu sõja alustamisel olid väidetavad massihävitusrelvad. Sõja järel on aga Iraagist leitud vaid tühiseid keelatud relvade koguseid.