Sunniitide, endiste Baath partei võitlejate ning ohvitseride peanõue valitsusvastase kampaania lõppemiseks on väidetavalt lubadus, et Saddami ei saadeta võlla, teatab The Telegraph.

Sunniidid on peale jaanuaris toimunud valimisi, mida nad boikoteerisid, teinud korduvalt katseid liituda poliitilise protsessiga.

Valitsusametniku sõnul otsib valitsus võimalusi mässulistega kokkuleppele jõudmiseks. „Me ei ootagi, et nad lõpetaks võitlemise tingimusteta. Saata Saddam eluks ajaks vangi pole meile kõrge hind maksta, kuid see aitab neil nägu säilitada.”

Läbirääkimised toimuvad hetkel Saddami fedajeenide ja endiste ohvitseride liikumistega.

Samas pole selge, kas läbirääkimistel osalevad mässulised saavad kõnelda liikumise nimel, millel puudub igasugune ühtsus.

Kuigi taoline kokkulepe võib aidata vähendada valitsusvastast sissisõda, toob see tõenäoliselt kaasa avalikkuse meelepahatormi.

Kohtuprotsess Saddami ja tema käsilaste üle algab tõenäoliselt selle aasta lõpus ning uus president Jalal Talabani on juba vihjanud võimalusele surmanuhtlus tühistada ning eluaegse vanglakaristusega asendada. Talabani, kes on hariduselt jurist, on varem korduvalt väljendanud vastuseisu surmanuhtlusele.

Iraagi presidendi võim on suhteliselt piiratud, kuid koos kahe asepresidendiga võib ta surmanuhtluse täideviimist edasi lükata. Asepresidentide seisukoht küsimuses pole teada.

Talabani tegi mässu lõpetamiseks eelmisel nädalal ettepaneku pakkuda terroristidele amnestiat, kuid selle tingimused on veel ebaselged.