USA uurijad on leidnud üheksa süvendit, milles on 1980-ndatest pärit sadu laipu. Veel sündimata laste luukered on segamini väikelaste skelettidega, kes hoiavad ikka veel kinni oma mänguasjadest, vahendab BBC.

Iraagis loodi peale USA sissetungi eritribunal, mis tegeleb Saddami-aegsete inimsusevastaste kuritegude uurimisega. Leitud massihauad on esimene, mille uurijad on täielikult lahti kaevanud.

Tribunali uurija Greg Kehoe ütles ajakirjanikele, et ilmselt on tegemist tapaväljakuga. „Keegi on seda väljakut kasutanud, et siia laipu tuua, et siia tuua inimesi hukkamisele,” ütles Greg.

Ilmselt on ohvrite näol tegemist 1987-1988 tapetud kurdidega, nende laibad lükati buldooseriga suurtesse kraavidesse peale massihukkamist.

Osa haudu sisaldasid ainult meeste luid, osad aga ainult laste ja naiste luid. Ühe naise puhul oli näha, kuidas ta oli klammerdunud oma beebi külge, keda oli tulistatud kuklasse, naisele endale oli tulistatud näkku.

Noorim ohver oli vaid 18-20 nädala vanune sündimata loode. „Ta oli nii tilluke, jalaluud tiku suurused,” ütles üks uurijatest, antropoloog P. Willey.

Kehoe uuris massihaudasid ka Balkanil, kuid sealsetes haudades olid reeglina võitlusealiste meeste jäänused. „Ma olen haudu avanud pika aja jooksul, aga midagi sellist näen küll esimest korda — naised koos lastega lihtsalt niisama hukatud.”

Iraagis arvatakse olevat Saddami režiimi ajal tapetud ühtekokku umbes 300 000 inimest. Paraku võtab haudade leidmine ja uurimine kaua aega, kuna enamik Euroopa eksperte ei osale tribunali töös.

Eurooplased ei taha osaleda uurimises, kuna kardavad, et leitud asitõendite põhjal võidaks Husseinile surmanuhtlus määrata.

Iraagi inimõiguste ministeeriumi andmetel on neile teada 40 võimalikku massihauda terves riigis.