Major Ian Poole ütles, et Taani armeepatrull püüdis laupäeva õhtul Basrast läänes vahistada kaheksat inimest, kes varastasid vaskkaableid. Puhkenud tulevahetuses sai üks taanlane ja kaks iraaklast surma.

Ülejäänud kuus iraaklast vahistati.

Tegemist oli esmakordse juhtumiga, kus surma sai mitte USA või Suurbritannia sõdur.

Taani kontingendi esindaja ütles, et patrullis olnud mehed kuulati üle ning välistatud pole võimalus, et jefreitor Preben Pedersen võis saada surma ühe oma kaaslase kuulidest.

“Tulistamises osalenud sõdurid ütlesid, et see võis olla kogemata tehtud lask,” ütles Taani kontingendi pressiohvitser Kim Gruenberger Reutersile.

Kaitseminister Svend Aage Jensby ütles televisioonis, et Pederseni surm ei pane Taanit oma sõdureid Iraagist ära tooma. Vägesid ei toodud ära ka märtsis Afganistanist, kui seal hukkus kolm Taani sõdurit, märkis ta.

Ta kutsus ÜRO-d võtma endale Iraagis keskset rolli.

Enamus rünnakutest okupatsioonijõudude vastu on toimunud Bagdadis või selle ümbruses, kus elavad peamiselt sunniidid. Sel kuul on vägivald puhkenud ka Iraagi lõunaosas šiiitidega asustatud piirkondades.

Neljapäeval hukkus Basras üks ja sai haavata kaks Briti sõdurit, kui nende armeesõiduki möödumisel õhiti laternaposti peidetud lõhkeseadeldis.

Iraagi lõunaosas teenib umbes 420 Taani sõdurit. Britid vastutavad julgeoleku eest Basras ja ümberkaudsetes linnades.

Vasest elektrikaabli vargused on Iraagi lõunaosa energiakriisi üks peamisi põhjusi. Eelmisel nädalavahetusel toimusid Basras elektri- ja bensiinipuuduse tõttu rahutused.