Peamiselt šiiitidega asustatud Basra ja selle ümbrus on muutunud viimasel ajal eriti vägivaldseks, ainuüksi maikuus tapeti või rööviti ligi 140 inimest, teatab Fox News.

Vägivallalaine najal kasvatab oma mõjukust veendunud Ameerika-vastane usujuht Muqtada al Sadr, kes käsutab Mahdi armeed. Teine võimu taotlev erasõjavägi on Badri grupp, mõlemad šiiitlikud rühmitused on omavahel sõdima hakanud.

Peaminister Maliki, kes on ka ise šiiit, tegi oma ametisoleku esimese tähtsama visiidi just Basrasse, kus kuulutaski välja kuuajase eriolukorra. Maliki mõistis kategooriliselt hukka šiiitlike relvarühmituste vägivallatsemise vähemuses olevate sunniitide vastu.

“Me laseme käiku raudse rusika nende gängide juhtide vastu või nende vastu, kes ohustavad julgeolekut,” teatas peaminister oma kõnes. “Ja me laseme kõigil julgeolekuasutustel koostada tõhusad plaanid julgeoleku tagamiseks.”

“Julgeolekujõudude suurus siin provintsis, niipalju, kui mina tean, peaks olema piisav, et säilitada täielik kontroll julgeolekuolukorra üle, kuid paistab, et need jõud on kasutud arvestades julgeolekuolukorra lagunemist siin linnas,” ütles Maliki umbes 700 hõimu- ja usujuhile, ametnikule ning sõjaväelasele esinedes.

Basra on ainus linn, kus kehtib eriolukord. Teistes linnades, näiteks Bagdadis ja Ramadis on jõustatud öised liikumiskeelud.

Al Sadr korraldas 2004. aastal liitlasvägede vastu kaks relvastatud ülestõusu, tal on Basras oma Mahdi armee, mida pole laiali saadetud. Badri organisatsioon väidab, et ta pole enam relvaüksus, kuid organisatsioon on relvastatud. Grupeering on seotud suurima Iraagi šiiitliku parteiga ning Iraani islamirežiimiga.