Iraagi asevälisministri Hamed al-Bayati teatel hukkus plahvatuses haldusnõukogu šiiidist juht Abdul Zahra Othman Mohammad, teise nimega Izzedin Salim, kelle auto ootas niinimetatud Rohelise Tsooni sissepääsu juures.

Bayati sõnul oli Salimi auto haldusnõukogu liikmete kolonnis viimane, teised nõukogu liikmed pääsesid terroriaktist vigastamata, kuna nende autod läbisid kontrollposti enne plahvatust. Bayati sõnul on praegu veel vara öelda, kas terroriakt oli suunatud konkreetselt haldusnõukogu vastu. Plahvatuses hävis üle kümne auto.

Terroriaktis hukkus veel vähemalt üheksa inimest. Haavatuid on esialgsetel andmetel vähemalt kaheksa, nende seas on vähemalt kaks USA sõdurit.

USA Iraagi operatsioonide asejuht brigaadikindral Mark Kimmitt ütles, et USA hinnangul oli tegemist suitsiidirünnakuga ning lõhkeainelaadungiga auto asus Rohelisse Tsooni sissepääsu oodanud autode reas.

Rünnak rõhutas USA-toetatava Iraagi administratsiooni haavatavust kuus nädalat enne võimu kavandatavat üleandmist iraaklastele, kuigi Iraagi välisminister kinnitas, et rünnak ei vii poliitilist protsessi rööbastelt välja.

Välisminister Hoshiyar Zebari kinnitas, et rünnak ei katkesta ettevalmistusi võimu üleandmiseks Iraagi vahevalitsusele 30. juunil.

“Rünnak näitab, et meie vaenlased on alles ja on valmis kõogeks, et iraaklasi hirmutada ja poliitilist protsessi rööbastelt maha ajada,” ütles Zebari.

Salim oli roteeruva võimuga haldusnõukogu praegune juht ja teine haldusnõukogu terrori ohvriks langenud liige. Möödunud aasta septembris tapeti üks nõukogu kolmest naisliikmest, Aqila al-Hashemi.

Salim oli Basra Islami Dawa partei juht ning mitme ajalehe ja ajakirja toimetaja.