Kõige suuremas ohus on lennufirmad, aga ka teised ühistranspordiliigid. Eriti valmistavad muret võltspassidega ringi reisivad terroristid, vahendab Reuters.

„Juba enne, kui bin Laden tabati ja tapeti, polnud suurim oht mitte ainult al-Qaida, vaid al-Qaidaga liitunud terrorirühmitused üle maailma,“ ütles Noble. „Ma arvan see jääb ka praegu suurimaks ohuks, nagu oli enne tema surma.“

„Lennuliinid ja lennundus on jätkuvalt terroristide peamine sihtmärk, aga me oleme näinud saadud luureandmetest, et nad keskenduvad ka muule ühistranspordile. Aga lennuliinid jäävad eriliseks sihtmärgiks,“ ütles Noble.

Suurt muret valmistab Noble’i sõnul varastatud või kadunud passide kasutamine ning see, et paljud riigid ei võrdle reisijate passe kadunud dokumentide andmebaasiga.

„Üht kahest rahvusvaheliselt lennult saabujast ei kontrollita. See tähendab, et ligi poolt miljardit reisijat igal aastal ei kontrollita,“ ütles Noble. „Me teame, et kui terroristid võivad liikuda riigist riiki ilma avastamata, on oht kõigile riikidele ning Interpoli seisukohalt on see oht number üks, mis puudutab kõiki riike üle maailma.“

Julgeolekuagentuurid kontrollised 2010. aastal 490 miljonit passi, millest 40 000 olid varastatud või kadunud. Interpoli andmebaasis on üksikasjad 16 miljoni kadunud passi ja 12 miljoni isikutunnistuse kohta.