„Varsti pärast Smolenkovi kadumist 2017. aasta juunis alustasid kompetentsed organid kontrolli, mis näitas, et ametnikud, kes lubasid presidendiadministratsiooni töötajal ja tema perel sõita turismireisile Montenegrosse, rikkusid tol ajal kehtestatud keeldu Vene Föderatsiooni riigiteenistujatele sõita sellesse Balkani riiki,” ütles allikas Interfaxile. Ta täpsustas, et keeld kehtestati 2017. aasta kevadel kahepoolsete suhete teravnemise tõttu pärast seda, kui Moskvat süüdistati Montenegro ebaõnnestunud riigipöördekatses osalemises 2016. aasta sügisel.

„Ametiisikute tegevus kvalifitseeriti vastutustundetuseks ja kontrolli lõdvendamiseks. Mõned neist kandsid karistust kuni vallandamiseni,” märkis allikas, kelle sõnul sai hiljem selgeks, et kadunud ametnik on koos naise ja kolme lapsega ilmselt ülejooksik.

Telekanal CNN ja ajaleht New York Times teatasid oma allikatele viidates, et USA tõi 2017. aastal Venemaalt välja Vene võimudele lähedase informaatori, kes oli Washingtoni jaoks kõige väärtuslikum allikas. Mõnede Vene meedia- ja Telegrami-kanalite teatel on tegemist Smolenkoviga, kes sõitis 2017. aastal perega Montenegrosse ja kadus.

Meedia on teatanud ka, et Smolenkov töötas Venemaa presidendi Vladimir Putini abi Juri Ušakovi peamise nõunikuna ja „näitas üles ülemäärast uudishimu”, mis ei sarnanenud tavalisele huvile. Lisaks sellele teatas ajaleht Vedomosti oma allikatele viidates, et Smolenkovil „oli ligipääs väga tundlikule informatsioonile, sealhulgas eriteenistuste informatsioonile”. Seda eitas Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov.