USA ülekohtu eesistuja John Roberts vannutab Bideni ametisse kohaliku aja järgi keskpäeval ehk Eesti aja järgi kell 19 Washingtonis Kapitooliumil, vahendab BBC News.

Koroonaviiruse piirangute tõttu ei viibi tseremoonia juures traditsioonilist suurt rahvahulka. Lisaks sellele on julgeolekumeetmed erakordselt karmid seoses Kapitooliumi ründamisega 6. jaanuaril ametist lahkuva presidendi Donald Trumpi toetajate poolt.

Kohal viibijate hulgas on kolm varasemat presidenti: Barack Obama, kelle valitsemisajal oli Biden kaheksa aastat asepresident, Bill Clinton ja George W. Bush.

Tseremoonial osaleb ka ametist lahkuv asepresident Mike Pence, kes seetõttu ei osale Trumpi ärasaatmisüritusel Andrewsi sõjaväebaasis Washingtoni lähedal.

Abide sõnul esitab Biden oma umbes pooletunnises inauguratsioonikõnes optimistliku üleskutse rahvuslikule ühtsusele.

Asepresident Harris vannutatakse ametisse enne Bidenit ning temast saab esimene naine ning esimene mustanahaline ja Aasia päritolu inimene selles ametis.

Muusikalise osa eest hoolitsevad Lady Gaga, kes laulab USA hümni, ning Jennifer Lopez ja Garth Brooks.

Õhtusel kontserdil Lincolni memoriaalis on õhtu juht Tom Hanks ning esinevad Bruce Springsteen, John Legend, Jon Bon Jovi, Justin Timberlake ja Demi Lovato.

Trumpist saab esimene president, kes ei osale oma järeltulija inauguratsioonil, pärast seda, kui Andrew Johnson ei pidanud selle au vääriliseks Ulysses S. Granti 1869. aastal.

Trump saadetakse Andrewsi sõjaväebaasist Marylandist viimase lennuga presidendilennukil Air Force One’il tema Mar-a-Lago golfiklubisse Florida osariigis Palm Beachis.