Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) inspektorid eesotsas direktor Mohamed ElBaradeiga saabusid Tripolisse laupäeval, veidi rohkem kui nädal pärast seda, kui Liibüa tunnistas, et on püüdnud soetada keelatud relvi, sealhulgas ka tuumarelvi.

Liibüa väitel oli riigil käsil uraani tsentrifuugrikastamise pilootprogramm, kuid veel ei olnud uraani rikastamiseni jõutud.

Tripoli ei jõudnud laborikatsetuste juurest tegeliku relvatootmiseni, kinnitas välisminister Mohamed Abderrahmane Chalgam laupäval.

ElBaradei peaks Tripolisse jääma esmaspäevani ja kohtuma tuumaprogrammi eest vastutanud asepeaministri, peaministri ning võibolla ka president Muammar Gaddafiga.

Osa inspektoreid jääb Liibüasse neljapäevani ja neile näidatakse “kõike, mida neil on vaja näha”, ütles üks delegatsioonile lähedalseisev diplomaat Reutersile.

USA ja Suurbritannia on väitnud, et Liibüa oli tuumapommi ehitamisele lähedal, ElBaradei aga ütles teel Tripolisse ajakirjanikele, et ta kahtleb selles.

“Pealtnäha otsustades ei olnud nad relva ehitamisele lähedal, kuid me peame minema seda (tuumaprogrammi) vaatama ning nendega üksikasjadest rääkima,” ütles ta.